14. aug, 2022

Føroyar / Færøerne

Een vakantie naar Føroyar, een eilandengroep gelegen in de Noord-Atlantische Oceaan van 18 juni 2018 t/m 25 juni 2018.

Dagprogramma 8 DAGEN

Het beste van de Føroyar

Dag 1

Accomodatie: Hotel Vágar - Standaard kamer, logies en ontbijt.

Dit hotel ligt in het pittoreske vissersdorpje Sørvágur, op slechts enkele minuten lopen van Vága Floghavn, de luchthaven van Føroyar. Gratis parkeergelegenheid en een indrukwekkend uitzicht op het landschap.

Men vliegt van Schiphol via København, Københavns Lufthavne Kastrup, naar Vágar, Vága Floghavn (62º 3' 49" N, 7º 16' 37"), de luchthaven van Føroyar, nabij het plaatsje Sørvágur. Hier haalt men de auto (Citroën C4) op en afhankelijk van het vluchtschema heeft men nog de mogelijkheid om het eiland Vágar te ontdekken. Met de huurauto kan men o.a. de prachtige waterval Múlafossar bezoeken via de Gásadalstunnilin, een verkeerstunnel op het eiland Vágar. De tunnel loopt onder de 485 meter hoge Knavin door en verbindt het dorp Gásadalur met de rest van het eiland Vágar. De tunnel werd geopend op 21 december 2006 en heeft een lengte van 1410 meter. De overnachting is op het eiland Vágar.

Dag 2

Accomodatie: Hotel Vágar - Standaard kamer, logies en ontbijt.

Vandaag bezoeken we de plaatsen Gásadalur (hier kan men de schitterende Múlafossur waterval bezoeken. Deze waterval stort vanaf zo’n 60 meter in de Atlantische Oceaan en geldt als een van de indrukwekkendste plekken op de Føroyar), Bøur ( het is een mooi, leuk oud dorpje met smalle straatjes waar de huisjes, sommige met gras op de daken, dicht bij elkaar staan. Vanuit Bøur is er een mooi uitzicht op de twee rotsen met de gezamenlijke naam Drangarnir) en Sandavágur (hier kan men bij Café & Matstova - Nest iets nuttigen), vanwaar we kunnen wandelen naar het grootste meer van de Føroyar, het Sørvágsvatn, ook wel Leitisvatn genoemd. Het meer ligt gelegen op het eiland Vágar, tussen de plaatsen Sørvágur en Miðvágur. Aan de noordkust van het meer ligt het dorpje Vatnsoyrar. Het meer ligt slechts enkele tientallen meters van de Noord-Atlantische Oceaan verwijderd. Wandelend langs het grootste meer naar het uitkijkpunt waar het meer 40 meter boven de Noord-Atlantische Oceaan ligt, ook wel bekend als Trælanípa.

Dit is waarschijnlijk één van de meest beeldbepalende plekken op de Føroyar.

Trælanípa (Slavenberg) is een loodrechte rotswand die 142 meter boven de Noord-Atlantische Oceaan uitsteekt. Het dankt zijn naam waarschijnlijk uit het Vikingtijdperk toen slaven van de berg werden geduwd.

Vanuit Trælanípan kan men bij goed weer Streymoy, Hestur, Koltur, Sandoy, Skúvoy en Suðuroy zien liggen.

Dag 3

Accomodatie: Hotel Tvøroyri - Standaard kamer, logies en ontbijt.

Om Vágar te verlaten rijd je door de Vágartunnel, deze Vágatunnilin met een lengte van 4,9 km is na de Norðoyatunnilin, de op een na langste tunnel van de Føroyar. De tunnel verbindt de eilanden Vágar en Streymoy en loopt onder de Vestmannasund door. Dit zal ongetwijfeld niet de laatste tunnel zijn, want naast veerboten voor de verbindingen tussen de eilanden en dorpen zijn ook vele tunnels gebouwd. Op afgelegen eilanden en/of op tussenliggende dorpen hebben de tunnels vaak maar één rijbaan en zijn niet of nauwelijks verlicht, het is hierdoor voor toeristen onwennig om elkaar te moeten passeren, zodra er een tegenligger aankomt. Daarvoor zijn speciale passeerplekken in de tunnels gemaakt. Vanaf het eiland Streymoy, waar de hoofdstad Thórhavn van de Føroyar ook is gelegen, neemt men de ferry naar het eiland Suðuroy. De overtocht duurt ongeveer twee uur en de veerboot komt aan in de haven van Tvøroyri.

Op het eiland Suðuroy is een oude bergweg (Groene route) i.p.v. de Hovstunnilin te nemen die de plaatsjes Hov en dravik met elkaar verbindt.

Via de oude bergweg heeft men prachtig uitzicht over de Noord-Atlantische Oceaan en de omgeving. Tevens kan men onderweg picknicken en genieten van al het pracht.

Dag 4

Accomodatie: Hotel Tvøroyri - Standaard kamer, logies en ontbijt.

Er zijn volop mogelijkheden om te wandelen op het eiland. Een mooie wandelroute is er naar Hvannhagi. Hvannhagi is een prachtige vallei omringd door steile bergen op het eiland Suðuroy, ver weg van de drukte van de stad. Het is in plus minus één uur te bereiken vanuit de stad Tvøroyri.

Vanaf Hvannhagi heeft men een prachtig uitzicht op Lítla Dímun, het kleinste eiland van de Føroyar, Stóra Dímun en Skúvoy (de naam komt van de grote aantallen skua, een meeuwensoort, op het eiland). 

U vindt het begin van het pad boven het ziekenhuis in de stad Tvøroyri.

Van Øravik naar Vágur komt men via een onverlichte tunnel aan in Sumba. Sumba is het meest zuidelijk gelegen dorp van de Føroyar. Een hoge berg scheidt het dorp van de rest van het eiland.

Froðba staat bekend om de bijzondere basaltzuilen die vanaf de weg te zien zijn. U kunt de basaltkolommen zien terwijl u door Froðbiarvegur rijdt. Onder de basaltkolommen, bij de baai in Froðba, kun je naar 'Kúlugjógv' gaan, waar je nog spectaculairere basaltrotsformaties kunt zien.

Deze basaltformaties zijn een vrij specifieke geologische vondst in Suðuroy.

In Café Mormor in Tvøroyri, een klein gezellig café, kan men koffie, thee, soep e.d. nuttigen.

Men vaart in de twee uur durende overtocht terug om 16:00 uur vanaf Tvøroyri naar Tórshavn met de Smyril Line, M/F Smyril. Onderweg vaart men langs de eilanden Lítla Dímun, het kleinste van de achttien eilanden en enige onbewoonde eiland, Stóra Dínum, Skúvoy, Sandoy en Nólsoy.

Dag 5, 6 en 7

Accomodatie: Hotel Streym - Standaard kamer, logies en ontbijt.

Hotel Streym ligt op 350 meter van de veerboothaven Torshavn. Op slechts 550 meter van het hotel ligt het schiereiland Tinganes, dat bekent staat om zijn houten huizen.

Een dag in de hoofdstad Tórshavn. De naam van de stad betekent 'haven van Thor'. Thor is de god van de donder en de bliksem in de Noordse mythologie.

Tórshavn is de hoofdstad van de Føroyar eilanden. Soms aangeduid als 's werelds kleinste hoofdstad.

De stad is gelegen op het eiland Streymoy en er wonen ongeveer 20.000 mensen. Het stadje heeft veel wit, rood, blauw, groen en geel gekleurde huizen met graszoden (turf) daken. Het is leuk om hier een rondje te lopen en de cultuur op te snuiven. Er is een mooie haven die, vooral op de dagen dat de Smyril Line aankomt of vertrekt, druk is. Maak een wandeling langs de kades en schepen. Ook zie je vaak de roeisloepen die aan het oefenen zijn voor de aankomende wedstrijden. Vanaf de kade zijn mooie foto’s te maken met de stad op de achtergrond.

In het oude centrum Tinganes (Parlementpunt) staan veel 17e en 18e-eeuwse pakhuizen. Het parlement ligt midden in Tórshavn en zetelt in een stel voormalige pakhuizen aan de haven. Deze rood geschilderde gebouwen zijn gerestaureerd en worden tegenwoordig gebruikt door verschillende regerings- en overheidsdiensten. Tinganes is een schiereiland in Tórshavn waar de regering van Føroyar zetelt. Bovendien staat de Domkerk (Havnar Kirkja of Dómkirkjan) van Tórshavn hier. Tórshavn groeide in de middeleeuwen uit tot het handelscentrum van de Føroyar en in het oude centrum Tinganes proef je de sfeer van weleer. In het oude centrum Tinganes staan ook de traditionele kleine Føroyarse huizen, met zwarte gevels en graszoden daken. De huizen staan opmerkelijk dicht op elkaar. De geplaveide stegen en kleine straten zijn overwegend autoluw. Dit gedeelte van Tórshavn is nog authentiek waar nog steeds mensen wonen.

Het voormalige fort Skansin (de Sprong) ligt ten oosten van de haven.

Skansin ligt op een heuvel naast de haven van Tórshavn. Het fort werd in 1580 gebouwd door Magnus Heinason om de stad te beschermen tegen piratenaanvallen, nadat hij zelf bijna verstrikt was geraakt in zo'n inval.

Magnus Heinason was een Faeröerse zeeheld, handelaar en kaper (in loondienst). Magnus Heinason diende Willem de Zwijger en zijn zoon Maurits van Nassau, Prins van Oranje gedurende 10 jaar als kaper, die de Spanjaarden vocht in de Nederlandse Opstand, beter bekend als Tachtigjarige Oorlog (1568-1648).

Het fort werd in 1780 aanzienlijk uitgebreid en onderging daarna een reeks verbouwingen gedurende vele jaren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende het fort Groot-Brittannië als militaire basis. Twee 5,5 inch kanonnen dateren uit de Britse bezetting en staan ​​naast veel oudere Deense kanonnen.

Koop voor de herfst en winter een mooi handgebreide warme trui van de Føroyar. Føroyar wol is van de beste kwaliteit en veel truien worden nog helemaal met de hand gebreid. Guðrun & Guðrun is zo'n breigoedbedrijf op de Føroyar dat gespecialiseerd is in handgebreide kleding voor dames, heren en kinderen. De handgebreide collecties worden gemaakt in de huizen van vrouwelijke breisters op de Føroyar.

De bekende handgebreide trui uit de Deense serie Forbrydselen (The Killing) die inspecteur Sarah Lund, actrice Sofie Gråbøl, in deze serie draagt is gemaakt van IJslandse wol met een patroon van de Føroyar en komt hier vandaan.

In het centrum van Tórshavn zijn o.a. tal van goede en gezellige restaurants waar men kan lunchen en dineren, ateliers, winkels en musea te vinden.

Vanaf Tórshavn kan men verschillende uitstapjes maken met de auto. O.a. naar het dorp Gjógv dat zich op de noordoostelijke punt van het eiland Eysturoy bevindt, 63 km rijden ten noorden van de hoofdstad Tórshavn.

Vanaf Hotel Streym de route per auto naar Gjógv.

19 Yviri við Strond, Tórshavn 100, Faeröer

Rijd naar het noordoosten op Yviri við Strond, richting Tórgarðsgøta - 1,8 km.

Weg vervolgen naar Eystari Ringvegur/Østre Ringvej - 350 m.

Sla rechtsaf naar Hvítanesvegur/de weg 10 - 1,8 km.

Sla rechtsaf om op Hvítanesvegur/de weg 10 te blijven - 14,7 km.

Neem op de rotonde de 3e afslag naar Inni í Firði/de weg 10.

Sla rechtsaf naar Oyrarbakkavegur/Ørebakkevej - 200 m.

Sla linksaf.

29 m 35 min. (39,6 km)

Oyrarbakki.

Neem de Oyrarbakkavegur/Ørebakkevej naar de Tunnilsvegur við Norðskála - 39 sec. (230 m).

Rij naar je bestemming Gjogv.

28 min. (24,3 km).

Tegenwoordig kan men ook een kortere route rijden!

Vanaf Hotel Streym naar Gjógv.

Neem de Hvítanesvegur/weg 10 naar de Eysturoyartunnilin - 13 min. (13,2 km).

Ga verder op de Eysturoyartunnilin naar Eysturoy - 28 min. (24,5 km).

Aankomst in Gjógv.

Attractie: Eysturoyartunnel

De tunnel is Y-vormig en verbindt het hoofdeiland Streymoy met twee delen van het eiland Eysturoy. Het eerste stuk loopt vanaf de hoofdstad Tórshavn onder de Tangafjørður-zeestraat door, waar na 7,1 kilometer een rotonde ligt, onder de ingang van de Skálafjørður-fjord. Vanaf de rotonde gaat een westelijke tak (2,11 km) naar Strendur en een oostelijke tak (1,7 km) naar Runavík. De tunnel krijgt een maximale hellingsgraad van 5,0% zonder kruipstroken en gaat maximaal 189 meter onder zeeniveau. De rotonde ligt 72 meter beneden zeeniveau.

Met de tunnel wordt de reistijd vanaf Runavík en andere plaatsen op zuidelijk Eysturoy naar Tórshavn teruggebracht van 64 tot 16 minuten.

Eysturoyartunnel

Algemene gegevens

Locatie: Hvítanes - Strendur/Runavík

Lengte totaal: 11km en 240 meter

Breedte: 10,5 meter

Rijstroken: 2

Bijzonderheden: inclusief rotonde

Dag 8

Vága Floghavn - Luchthaven Schiphol

Vága Floghavn - 62º 3' 49" N, 7º 16' 37" W

Luchthaven Schiphol - 52º 19' NB, 4º 46' OL

Keypmannahavn SK1778

Copenhagen

SAS Star Aliance

Boarding 13:00 uur